View larger photos of this property

Забележителности във Видин

Областният център Видин е лесно достъпен по хубав път, на около 10 минути с кола. Видин е изключително красив крайдунавски град с хилядолетна история, датираща още от Римско време. Създаден още през III век преди новата ера, градът винаги е имал стратегическо местоположение за всички държави от които е бил част – Римската Империя, Българското Царство, Видинското Царство, Австро-Унгария и Османската Империя.

Най-забележителният исторически паметник е крепостта Баба Вида. Тя е единственото изцяло запазено отбранително съоръжение в България. Основите й са положени в края на Х в. върху една от кулите на античния град Бонония. Завършен вид добива през XIV в., когато е бил замък на един от последните български владетели преди Турското робство, видинския цар Иван Срацимир (1352-1396/97 г.).

Наред с това, гостите могат да разгледат и редица други интересни забележителности, като етнографския музей Кръстатата Казарма, Турския конак превърнат в архелогически музей, Библиотеката на Осман Пазвантоглу, картинната галерия на града. За любителите на изкуството препоръчваме да посетят концерт на Видинската Филхармония или представление на градския театър. Сградата на Драматичени театър Видин е първата построена сграда в нашата страна специално за театрални нужди.

Във Видин можете да посетите и катедралата "Св. Димитър", която е вторият по големина храм в България след храм-паметника "Александър Невски" в София. Височината на централният купол е 33 м. Храмът е национален паметник на културата.

Друга забележителност е църквата "Св. Пантелеймон", която се намира в двора на Видинската митрополия. Изградена е през 1634 г. върху основите на по-стара църква. Тук е служил Софроний Врачански по време на принудителния му престой във Видин, както и първият български екзарх Антим Първи, чийто пантеон също се намира до митрополията.

За информация и резервации:

tel 0888 530 233 email изпрати е-mail

Провери наличност:

Дата на пристигане:

Дата на заминаване:

Апартамент с 1 спалня:

Апартамент с 2 спални:

Студио:

Нашите приятели: